Positieve effecten


Al meer dan 5000 jaar geleden beoefenden mensen in Noord-India de kunst van yoga. Yoga is geen godsdienst, maar een wetenschap, een levenswijze. Door de eeuwen heen heeft yoga bewezen heilzaam voor de mens te zijn. Ook de medische wereld van nu erkent de positieve effecten van yoga. Regelmatig worden mensen door hun huisarts geadviseerd om yoga te gaan beoefenen. Het ultieme doel van yoga is tot verlichting komen. Maar yoga draagt ook bij tot positieve doelstellingen die wat dichter bij huis liggen.


In het digitale tijdperk waarin we leven hebben veel mensen het idee van altijd "aan" te staan. Dit kan tot een overprikkeld zenuwstelsel en brein leiden met allerlei klachten als gevolg. Diepe ontspanning, yoga en meditatie helpen om het zenuwstelsel terug in balans te brengen.


 • Het lichaam wordt sterker, leniger en soepeler.
 • De spijsvertering wordt bevorderd.
 • De ademhaling wordt verbeterd. Zonder het te weten ademen veel mensen niet op de juiste wijze. De ademhaling wordt verdiept en verlaagd naar de buikstreek (de Hara). Aandacht voor je ademhaling geeft een gevoel van reinheid, lichtheid, nieuwe energie en helderheid. De adem is de spiegel van je geest. Verandering van het ene be├»nvloedt het andere onmiddellijk. De juiste ademhaling neemt blokkades weg en leert dat soms de subtiele oefeningen een diepe werking hebben.
 • Men leert zich lichamelijk en geestelijk te ontspannen. In deze hectische tijden lijden veel mensen aan stress, opgejaagd gevoel en prikkelbaarheid waardoor er een sterk behoefte bestaat aan ontspanning. Tijdens diepe ontspanning kunnen weggestopte ervaringen verwerkt worden.
 • Het evenwicht tussen rust en activiteit wordt hersteld. Men voelt zich energieker
  • Stilte leidt tot bewustzijn. Het geeft zelfinzicht, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Door middel van yoga kom je dichter bij de kwaliteit van het zijn. Je leert en ervaart dat je er mag zijn zoals je werkelijk bent.
  • Yoga helpt je met je persoonlijke groei. Wie kent niet die gevoelens van frustratie, woede, verdriet? Yoga kan het contact herstellen met je echte gevoelens en je gevoelsleven in balans brengen. Je innerlijk wordt completer en echter.
  • Yoga maakt je alerter en helderder